Spaní ve vedrech? 15 tipů, jak přežít dusno.

Horké letní počasí představuje pro tisíce lidí noční můru. Pokud totiž rtuť teploměru výrazně neklesne ani večer, znamená to pro ně bezesnou noc a náročné ranní vstávání. Většina znala totiž nevlastní klimatizaci. Také pro ty nejmenší je večerní dusno náročné. Jak tedy usnout za horké noci, kdy se teplota pohybuje nad dvaceti stupni Celsia? Zde jsou nejčastější rady, které zaznívají u odborníků a na diskusních fórech.

1. Soustřeďte se na to, aby vzduch v místnosti co nejvíce cirkuloval. Z tohoto důvodu nechávejte dveře do ložnice otevřené a využívejte stolní větrák. Nechte přes noc otevřená i okna. Ujistěte se ale, že z nich nemůže vypadnout dítě a zároveň neulehčíte cestu zlodějům.

2. Pokud vlastníte větrák, umístěte před něj na židle či šňůru mokré prostěradlo. V ložnici tak bude proudit osvěžující vlhký vzduch.

3. Zchlaďte si hlavu. Pokud máte dlouhé vlasy, po umytí je nesušte fénem. Příjemné je také usínat s mokrou látkou na čele či vzadu na krku.

4. Spěte pod lehkou přikrývkou či bavlněným prostěradlem. V případě velkého horka můžete pokrývku namočit pomocí rozprašovače. Stejným způsobem pomáhá i usínání ve volném vlhkém tričku.

5. Někteří odborníci doporučují dát před spaním polštář na několik hodin do mrazáku. Člověk prý mnohem dřív usne. Pokud se vám do mrazicího boxu nevejde celý polštář, naplňte ponožku rýží a umístěte do chladícího zařízení alespoň ji. Pokud si zmrzlou ponožku dáte pod polštář, bude při stlačení příjemně chladit. Zkuste i zmrzlé gelové polštářky hodit do deky. 

6. Dejte si před spaním osvěžující sprchu nebo si alespoň omyjte obličej a zápěstí. Chladivý efekt přinášejí i mokré ubrousky na obličej a tělo. Miminka můžete otřít vlažnou (ne studenou!!) vodou. 

7. Ujistěte se, že  máte u postele lahev s vodou. Pokud se budete potřebovat v noci osvěžit, budete mít tekutiny po ruce. Miminka kojte tak, jak si řeknou. Ve vedrech to může být častěji. 

8. Nalijte do plastové lahve vodu a nechte ji zmrazit. Před spaním ji položte před větrák a po celou noc bude v ložnici foukat chladivý vzduch. Dejte si však pozor, aby se lahev nezvrhla a voda nezpůsobila elektrický zkrat.

9. Pokud máte lehké a prodyšné závěsy či záclony, nebojte se je v horkých dnech namočit a pověsit ještě mokré. V pokojích bude příjemné vlhko. Miminkám můžete pověsit mokrý ručník k postýlce. 

10. Spěte s nepřikrytýma nohama. Používejte přírodní materiály jako povlečení i pro pyžamo. 

11. Než půjdete spát, sedněte si na pár minut do teplejší místnosti. V ložnici se vám poté bude lépe usínat, protože tělo si zvykne na vyšší teplotu.

12. Pokud vás ruší zvuk větráku, zapněte ho alespoň deset minut předtím, než půjdete spát. Za chvíli si na zvuky zvyknete a usnete i se zapnutým zařízením.

13. Usínejte v místnosti, kde je vlhká podlaha. Stačí prý plochu přetřít mokrým hadrem, aby se ochladil vzduch a lépe se dýchalo.

14. Ochlaďte si nohy. Nejlepší metoda je zabalit mraženou zeleninu do ručníku a dát si ji pod nohy. Ledový "balíček" bude odvádět z těla teplo.

15. Pokud si můžete vybrat, nespěte pod střechou. Teplý vzduch stoupá vzhůru a v podkroví bývá nejhorší klima pro klidný.

Zdroj: https://t.tyden.cz/rubriky/zdravi/jak-v-tom-vedru-usnout-patnact-rad-jak-prezit-nocni-dusno_210319.html