Představujeme Vám další ze sportů: Paddleboarding

Je to skvělá letní aktivita. Je to nový vodní sport. Je to oblíbený způsob celebrit, jak si vytvarovat postavu, užít si přírody a zasportovat si neobvykle. Nepotřebujete k tomu mnoho, tento sport zvládne opravdu každý. Možná se ze začátku vykoupete ve vodě, ale to k tomu patří. Je to zábavná letní činnost pro celou rodinu. Paddleboarding.

Je totiž známo, že jízda na paddleboardu pomáhá s tvarováním postavy a přispívá k hubnutí. Pokud jste si tedy dali jako novoroční předsevzetí, že chcete zhubnout, určitě byste tento druh sportu měli zařadit na svůj tréninkový plán.

Ostatně zkuste zavřít oči, představit si své oblíbené místo, kam se rádi vracíte během dnů volna (samozřejmě takové, kde je i vodní plocha) a zapojte fantazii, abyste mohli v duchu vidět sami sebe na prkně uprostřed jezera nebo řeky. Plujete po hladině, ve sluchátkach máte puštěnou oblíbenou hudbu nebo jen nasloucháte jemnému šumění vody, zpěvu ptáků a nemyslíte vůbec na nic, jen na pádlování. Není to nádhera to úžasné ticho a možnost relaxace bez každodenního shonu? No a ještě u toho můžete i zhubnout, co víc si přát?

Co je vlastně paddleboard?

Paddleboard nebo také SUP (Stand Up Paddleboard) je v podstatě nafukovací nebo i pevný plovák, což je vlastně základní vybavení, které budete potřebovat. Pořídíte ho v různých velikostech a v mnoha tvarech. Ideální je, že se hodí na jakoukoliv vodní plochu, takže se dá klidně vyrazit na jezero, řeku nebo třeba rybník, ale klidně si můžete troufnout i na moře a oceán.

Jediné co budete potřebovat jako pomůcku je dlouhé pádlo, kterým se budete ve vodě odrážet. Výhodou paddleboardu je i to, že si na něj můžete položit třeba tašku se svačinou nebo malý chladící box, abyste mohli dodržovat pitný režim.

Přínos paddleboardingu

Zásadní je samozřejmě zábava, relaxace a načerpání nových sil. Každý, kdo se rozhodne začít, si užije spoustu legrace a třeba se ze začátku občas i nechtěně vykoupe, než se s paddleboardem naučí zacházet. Jak se ale říká, žádný učený z nebe nespadl a opakování je matka moudrosti. Klidně, i kdybyste stokrát za sebou spadli do vody, vylezte znovu na prkno a zkoušejte to znovu a znovu. Než se to naučíte, nasmějete se, a jak víme, smích prodlužuje život.

Během jízdy je potřeba zapojit klíčové svalové systémy, tzn. lýtkové svaly, břišní svaly, a když se to vezme, tak se zapojuje celá horní polovina těla. Nejen, že si znatelně zlepšíte své motorické schopnosti, hlavně stabilitu, koordinaci, ale dokonale posílíte svalstvo. Paddleboarding je skvělou prevencí bolesti zad i kloubů, ale i dalších zdravotních neduhů. Když se navíc naučíte správnou intenzitu i styl pádlování, budete neustále zlepšovat svou fyzickou kondici, vytvarujete si postavu a shodíte nějaké to kilo.

Není to však jen o námaze, kterou je potřeba během pádlování vynaložit. Paddleboard řada lidí využívá k různým činnostem. Někdo má toto prkno jako lehátko, na kterém se uprostřed jezera opaluje nebo si na něm přečte svou oblíbenou knihu, zatímco nohy smáčí ve vodě. Dokonce existují i tací, kterým slouží paddleboard jako náhrada za loďku při rybaření. Zkrátka doplují doprostřed vodní plochy a už nahazují návnadu.

Znám i pár přátel, kteří nějakou dobu na prkně brázdí jezero či řeku a pak někde jak se říká, zaparkují uprostřed vody a cvičí jógu, vždy záleží na tom, jaký typ si pořídíte. No a proč se na prkno neposadit a nepořídit pár snímků okolní přírody, ať už prostřednictvím fotoaparátu, chytrého telefonu nebo třeba dronu, který si s sebou klidně můžete na paddleboard vzít také.

Kde se v ČR jezdit na paddleboardu?

Přestože míst vhodných k paddleboardingu najdete v naší republice opravdu hodně, vybrali jsme pro vás pár opravdu zajímavých, které stojí za pozornost.

Máchovo jezero – to je skvělé pro jednotlivce i rodiny s dětmi.
Baťův kanál – jinak také Průplav Otrokovice-Rohatec – tato historická vodní cesta, která je dlouhá 52 kilometrů vznikla v letech 1934 1938, kde si během jízdy užijete technické památky a další krásy okolí.
Praha – Vltava nabízí řadu míst, kde je velmi dobrý přístup k vodě a snadno tak můžete vyrazit na paddleboard.
Brněnská přehrada (PRÝGL) – najdete tu spoustu aktivit, které si užije každý, zejména pak rodiny s dětmi. Nechybí ani stánky s občerstvením.
Nová Živohošť – pro jednotlivce i rodiny, kteří si chtějí užít vodní hladinu nebo vyrazit na delší túry a poznávat přírodu. Jsou tu i tenisové kurty, minigolf atd., kdyby vám pádlování nestačilo.
Těrlická přehrada – užít si zde mohou jednotlivci, rodiny s dětmi nebo třeba skupinka přátel.
Žermanická přehrada – příjemné místo, kde si může zajezdit celá rodina.

Zdroj: https://www.levou-zadni.cz/paddleboarding/