Pitný režim při sportovním výkonu

Pokud sportujeme, naše tělo si žádá více tekutin než běžně. Umocňuje se to i ročním obdobím, tělesné stavbě a aktuální teplotě. V minulosti převládal názor, že při sportování bychom měli pít málo, aby tekutina nezatěžovala náš žaludek a krevní oběh. V současnosti však víme, že přirozenou potřebu přijímat tekutiny není třeba žádným způsobem omezovat a každý sportovec, amatér i profesionál, by měl vědět, že kromě tréninku závisí jeho výkon i na zásobování organismu kvalitní vodou.

Nedostatek tekutin v těle se totiž projevuje předčasnou únavou, ochlazením těla, zpomalením regenerace organismu a dokonce i svalovými křečemi, což logicky zásadně snižuje podávaný výkon. Pít bychom měli pravidleně po menších dávkách. Nejlépe čistou vodu. Při sportovním výkonu můžeme do vody přidat minerály, například magnesium, které pomáhají tělu lépe regenerovat.

Dehydratace, sportovní sebevražda

Při urputném sportování v horku vypotíme i několik litrů za jedinou hodinu, např. během maratonu ztratí tělo až 4 litry vody, při několikahodinové vyjížďce na kole ve vedru a za vysoké vlhkosti až 10 litrů! Vedle příznaků nedostatku tekutin, jakými jsou předčasná únava, ochlazení těla či svalové křeče, je pro sportovce nejnebezpečnější fakt, že tělo začne ztrácet vodu ještě předtím, než pocítíme žízeň.

Vážné nebezpečí nastává, pokud si sportovec těchto varovných signálů nevšímá a snaží se přicházející únavu a malátnost překonat dalším pohybem. Takový trénink zákonitě končí celkovou dehydratací organismu, která nemá v podstatě žádné jednoznačné varovné signály, o to více je ale nebezpečná.

Pokud jste byli svědky toho, že byl někdo nucen přerušit či dokonce ukončit dobře rozběhnutý závod, příčinou mohla být i tak zdánlivá drobnost jako podcenění pitného režimu.

Nemusí se přitom jednat o maraton, aby se člověk při běhání dostal vinou nesprávného pitného režimu do problémů. Jak tedy zabránit tomu, aby stál pitný režim v cestě za dosažením vašich sportovních cílů a byl pro vás naopak užitečným pomocníkem?

Nejpřirozenější je voda

Člověk někdy snadno podlehne pocitu, že jakmile se pohne, měl by hned přemýšlet o iontovém nápoji. To ale rozhodně není třeba. Při běžném pohybu nahradí ztrátu důležitých látek i tekutin kvalitní pramenitá voda, která je navíc pro lidské tělo tou nejpřirozenější tekutinou.

Čistá voda se dá navíc využít i k celkovému osvěžení (namočení hlavy, opláchnutí obličeje). Ideální je konzumace pramenitých vod s obsahem minerálů v rozmezí 150 – 400 mg na jeden litr, které se hodí k pravidelnému doplňování ztracených tekutin. Kromě hydratace slouží kvalitní voda také k přenosu živin a odpadních látek, transportuje teplo, udržuje stálou tělesnou teplotu a brání přehřátí organizmu.

Pro sportovce, kteří potřebují během výkonu kromě tekutin doplňovat také kyslík, vytvořil Rajec speciální vodu Rajec Kyslík jemně sycený. Aktivní sportovci ocení také Magnesii, protože hořčík, který obsahuje, se podílí na tvorbě energie organismu, udržuje pevné svaly a předchází křečím. Nejen pro sportovní aktivity, ale i pro každodenní doplňování tekutin je vhodná minerální voda Aquila, Bonaqua nebo Dobrá voda.

Odborníci doporučují druhy minerálek pravidelně střídat, nepít stále stejnou značku, protože každá má trochu jiné složení.

Kolik a jak často pít

Zatímco běžně stačí přijmout 2 - 3 litry tekutin denně, v den, kdy člověk sportuje, by měl vypít přibližně 1 - 2 litry navíc. S upraveným pitným režimem je přitom vhodné začít již před startem. Ideální je vypít například sklenku vody 20 - 30 minut před vyběhnutím.

V průběhu výkonu by se pak tekutiny měly přijímat raději častěji a v malých dávkách. Konkrétně v průběhu jedné hodiny rekreačního pohybu by to měly být 3x – 4x 2 dl. Pitný režim byste měli vždy volit dle vnějších podmínek, délky a profilu trasy, která vás čeká. Požadované množství tekutin se pak logicky zvyšuje s rostoucí teplotou i náročností trasy.

Pokud je třeba během tréninku či závodu doplnit rychle dávku energie, lze si pomoci energetickým nápojem. Pozor však na množství, energetické drinky mají být pouze doplňkem, nikoli základem pitného režimu sportovce. I tady platí, že není nad tekutinu tělu vlastní – vodu. A ještě jedna zásada: sáhněte raději po nesycených nebo mírně sycených nápojích.

Pít je třeba i po běhu. I zde platí pravidlo malých dávek. Ideální jsou 1 – 2 l za hodinu rozdělené na 2 - 3 dl sklenky.

Zdroj: https://voda-a-hydratace.zdrave.cz/pitny-rezim-zaklad-sportovniho-vykonu/